Teplé správy, Trends

Prepojení v láske a zranení: Hudobníci a hudobníčky z Česka a Slovenska podporia spoločnou piesňou LGBTI+ komunitu. Výťažok poputuje aj na Dúhovú stužku 

Katarzia (SK), Ján Cina (CZ), TEZA (CZ), Laura Jašková (SK), Ridina Ahmedová (CZ) a další známi hudobníci a hudobníčky vydávajú pieseň PROPOJENÝ predovšetkým ako spomienku na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha – obete teroristického útoku pred LGBTI+ barom Tepláreň v Bratislave.   

Ukážka singlu Propojený vyšla príznačne na Medzinárodný deň boja proti homo, bi, trans a intersexfóbii (IDAHOBIT). Tvorcovský tím chce piesňou a klipom zvýšiť rešpekt a empatiu na Slovensku a zároveň ukázať LGBTI+ komunitám u nás aj vo svete, že sa nenecháme zatlačiť do života v strachu.

Tanečníci Fraser Roach a Jakub Rašek pri natáčaní videoklipu, foto a ©: Zdenka Sýkorová

Pieseň vzišla zo stretnutia hudobníčok a producentiek – Blanky Maderovej (CZ), Terezy Lavičkovej alias TEZY (CZ), Katarzie (SK) a Meowlau (SK). Spevom, klávesami a bicími sa na nej podieľali aj Jan Cina, Aid Kid, Tonda Procházka, Ridina Ahmedová a Valentina Vlková. Vo videoklipe (kamera: Zdenka Sýkorová) vystúpia tanečníci z Národního divadla Fraser Roach a Jakub Rašek, ďalej Lenka Králová, Lejla Abbasová, Daniel Krejčík a ďalší hostia. Emócie dodajú klipu aj domáce videá kvír párov. 

Hudbou proti LGBTI-fóbii

Cieľom skladby je vyjadriť pocity a zážitky niekoľkých českých a slovenských kvír umelcov a umelkýň a ich spojenectva v reakcii na to, čo vnímajú ako „stmievanie sa nad demokraciou“. Pomocou hudby chcú odmietnuť násilie a nevraživosť voči LGBTI+ ľuďom a iným menšinám v ČR a na Slovensku a zvýšiť prepojenie a viditeľnosť rôznych skupín v spoločnosti.

„Všetci máme právo žiť svoj vlastný príbeh a nikto nemá právo súdiť alebo odsuzovať nás zaň. Na Slovensku je prijímanie inakosti stále za opicami. Osobne sa ma táto téma vždy dotýkala, pretože nemám rada akúkoľvek diskrimináciu. Preto sa rada zúčastňujem projektov, ktorými môžem aspoň emocionálne a hudobne podporiť všetkých, ktorí sa cítia odsudzovaní a terčom útokov za niečo, čo je súčasťou rozmanitosti našich osobností a životov,“ hovorí slovenská speváčka Katarzia. 

Speváčka Katarzia pri natáčaní videoklipu, foto a ©: Zdenka Sýkorová

Pieseň Propojený, na produkciu ktorej prispela OSA, vyjde spolu s klipom v polovici júna 2023. Zatiaľ si môžete pozrieť krátku ukážku z natáčania videoklipu. Výťažok poputuje organizáciám, ktoré sa v Česku a na Slovensku venujú právam LGBTI+ ľudí, konkrétne organizácii S barvou ven (CZ) a do kampane občianskeho združenia Saplinq Dúhová stužka (SK).

Pieseň PROPOJENÝ: hudba a text: TEZA, Blanche; mix: Nic Coolidge; mastering: Caduceus

Titulný obrázok: Speváčka TEZA a ďalší pri natáčaní videoklipu, foto a ©: Zdenka Sýkorová