Trends

Od Viedne cez Bystricu až do Trnavy: Spoznávali sme (nielen) slovenské Pride-y

V júni navštívilo Slovensko dobrovoľníctvo z Portugalska a Malty. Počas tohto obdobia spoločne s nami spoznávali dva slovenské a jeden zahraničný Pride, vzdelávali sa v téme kvír histórie a pod vedením školiteľstva Saplinqu si skúsili, aké je zorganizovať vlastný workshop.

Pestrý júnový program sme zahájili vo veľkom, a to návštevou Vienna Pride. Do Viedne sme pricestovali už v piatok, a preto sme mali možnosť zúčastniť sa aj niekoľkých sprievodných podujatí. Niektorí*é z nás sa napríklad rozhýbali na tanečnom workshope, kde sme sa naučili nielen základné prvky vogue, ale aj čo-to o histórii tohto tanečného štýlu a ballroom kultúry. Okrem toho sme mohli využiť služby make-up kútiku alebo si pozrieť viaceré z vystúpení, ktoré sa počas celého víkendu konali na hlavnom pódiu uprostred Pride Village.

Cesta z Viedne

Na druhý deň nás čakal hlavný bod programu – sprievod mestom. Aj napriek horúčave a silnému slnku sme sa snažili užiť si ho, no po takmer troch hodinách sme to nakoniec vzdali. Kombinácia tepla, hlasnej hudby a obrovského davu ľudí bola pre viacerých z nás po čase už príliš. Okrem toho nám chýbala komunitná atmosféra, na akú sme zvyknutí*é z menších Pride-ov. Napriek tomu bolo zaujímavé zažiť aj takýto veľký Pride. 

V nedeľu sme sa vrátili do Košíc, kde nás čakal pokojnejší program. Venovali sme sa téme slovenskej a svetovej LGBTI+ histórie (a súčasnosti). Účastníctvo malo v rámci jednej z aktivít za úlohu pripraviť prezentáciu o kvír histórii krajín, z ktorých pochádzajú. Súčasťou programu boli aj diskusie, pozeranie filmu či rôzne teambuildingové aktivity.

Upršaná Banská Bystrica a slnečná Trnava

Ďalší Pride, ktorý sme spoločne navštívili, bol úplným opakom toho vo Viedni. PRIDE Banská Bystrica bol pokojný, komunitný a popri téme práv kvír ľudí dával priestor aj ďalším dôležitým ľudskoprávnym témam. Upršaný deň nám nezabránil užiť si sprievod, no možno to bol práve dážď, ktorý odradil kohokoľvek, kto by chcel prísť narušiť bezproblémový priebeh podujatia. V jednom momente niekto začal spievať „Prší, prší” a ľudia sa pridali, neskôr sa skandovalo heslo „Našou zbraňou je solidarita”.

Napriek tomu, že väčšina programu bola v slovenčine, aj naše zahraničné účastníctvo si medzi sprievodnými podujatiami našlo „to svoje” napríklad medzi kreatívnymi workshopmi. Ako najsilnejší zážitok hodnotia Živú knižnicu a príbeh palestínskej kvír aktivistky a umelkyne Nawras.

Upršaná Banská Bystrica

Počas týždňa sme sa opäť venovali vzdelávacím aktivitám a účastníctvo začalo pracovať na príprave svojich workshopov na nimi zvolené témy. Okrem toho však mali možnosť viacej spoznať Košice a navštíviť miestne múzeá a galérie. 

Náš posledný spoločný víkend sme si užili na historicky prvom ročníku PRIDE Trnava, ktorý prekonal očakávania a účastníctvo ho hodnotilo veľmi pozitívne (a to aj napriek horúčave). Trnavský PRIDE bol v prvom rade protest, ktorému nechýbal pocit spolupatričnosti a komunity. Zároveň bol pre nás príjemným ukončením programom nabitého mesiaca

Prvý PRIDE Trnava

Workshopy, vzdelávanie a reflexia

Posledné tri dni, ktoré sme spolu s účastníctvom strávili v Košiciach, sme venovali príprave a realizácii ich workshopov. V rámci nich sme si skúsili vogue či diskutovali o tom, aký je súvis medzi kvír identitami a stolnými hrami. Úplne nakoniec sme sa venovali reflexii programu, v rámci ktorej účastníctvo prezentovalo vlastné výstupy, na ktorých pracovalo počas celého mesiaca. Ich úlohou bolo zaznamenávať si zážitky a pocity zo všetkých troch Pride-ov, fotiť alebo natáčať videá, a nakoniec svoj výstup odprezentovať ľubovoľnou formou.

Počas jednej z aktivít

Tento mesiac bol novým zážitkom pre účastníctvo, ale aj pre školiteľstvo, keďže Saplinq takýto projekt realizoval prvý, no určite nie poslednýkrát. Ďalšie zahraničné účastníctvo privítame začiatkom augusta a tiež ich bude čakať pestrý program plný vzdelávacích a teambuidingových aktivít. Súčasťou programu bude aj účasť na PRIDE Košice 2024, ktorý sa bude konať 24. augusta.

Titulná foto: Časť našej skupinky na Vienna Pride, Alex Michelčík

Autorstvo Alex Michelčík