Kultúra

Marsha P. Johnson – Svätá z Christopher street

Marsha P. Johnson – Svätá z Christopher street

Po prvej dôležitej postave PRIDE pochodov, ktorú sme vám predstavili v tomto článku, dnes pokračujeme s nemenej významnou priekopníčkou LGBTI+ hnutia – Marshou P. Johnson

Marsha pochádzala z mesta Elizabeth v New Jersey v USA. Po ukončení strednej školy – v polovici 60. rokov – sa presťahovala do New Yorku, kde začala navštevovať bary a kluby a veľmi rýchlo sa stala dôležitou súčasťou drag komunity. Popri tom si zarábala ako sexuálna pracovníčka. Mnohí ju poznali ako „kráľovnú matku“ alebo „svätú z Christopher street“, pretože pomáhala ľuďom bez domova a transrodovej mládeži v núdzi.

Postupne si vypestovala jedinečnú osobnosť a štýl a začala používať meno Marsha P. Johnson, pričom uviedla, že stredná iniciála “P.” znamená “pay it no mind” (ignorujte to) – čo často prízvukovala, keď sa jej ľudia pýtali na jej rodovú identitu, pohlavie či štýl. Stala sa dobre známou svojimi farebnými parochňami, často s kvetmi či umelým ovocím, červenými lodičkami na vysokých opätkoch, trblietavými róbami či originálnou bižutériou. 

Osobne sa zúčastnila Stonewallských nepokojov a neskôr bola kľúčovou aktivistkou za sociálnu spravodlivosť a práva rodovo nekonformných osôb, ktoré boli často v boji za oslobodenie kvír ľudí v USA vytláčané na druhú koľaj.

Spolu so Sylviou Rivera založila organizáciu S.T.A.R. (Street Transvestite Action Revolutionaries), prostredníctvom ktorej poskytovali kvír mládeži na ulici bývanie. Spoločne pôsobili ako sociálne pracovníčky, usmerňovali a chránili kvír mládež. V 80. rokoch, keď sama zistila, že je HIV pozitívna, sa pridala k ACT UPorganizácii, v ktorej advokovala za ľudí s AIDS. Jej tvár sa dokonca objavila aj v sérii portrétov od Andyho Warhola. 

Marsha P. Johnson očami Andyho Warhola | Zdroj: greyartmuseum.nyu.edu

V roku 1992, krátko po PRIDE pochode, našli jej telo v rieke Hudson. Polícia prípad klasifikovala ako samovraždu, no oficiálne nie je dodnes objasnený. Rodina a priatelia uviedli, že hoci mala problémy v oblasti duševného zdravia, nikdy u nej nepozorovali samovražedné myšlienky či pokusy o samovraždu. Polícia kvôli tlaku verejnosti v roku 2012 prípad opätovne otvorila a jej úmrtie prekvalifikovala ako “utopenie z bližšie neurčených príčin”. 

O Marshi P. Johnson bolo natočených niekoľko dokumentárnych filmov, ktoré oslavujú jej život a aktivizmus. V roku 2020 guvernér štátu New York – Andrew Cuomo premenoval Park na nábreží v Brooklyne na Park Marshi P. Johnson. 

Autor: Manu Kościuszko 


V občianskom združení Saplinq neprestajne pracujeme na tom, aby aj Slovensko konečne vykročilo na ceste za rovnými právami správnym smerom. Cesta je ešte dlhá, no s vašou pomocou sa nám bude kráčať o niečo ľahšie. Pridajte sa k podporovateľstvu občianskeho združenia Saplinq, pretože spoločne dokážeme viac!

Titulný obrázok: britannica.com